İşletmeler Fiyat Yükseltmeden Enflasyon ile Baş Edebilir mi?

İçindekiler

enflasyon nedir

Bildiğiniz gibi enflasyon her geçen gün yükseliyor. Satıcılar alternatif yolları denemeden fiyat artışına giderek müşterileri hayal kırıklığına uğratabiliyorlar. Bir firma fiyat arttırmadan önce ürünlerini, pazardaki konumunu ve iş modelini göz önünde bulundurmalıdır. Bu sürecin sonunda ise bu maddeler doğrultusunda fiyat artışı gerekli olabilir. Ancak şirketler enflasyon karşısında bahsettiğimiz kavramlara dikkat ederlerse, enflasyonist eğilimi yenebilir ve hatta kâr elde edebilirler.

Enflasyon

TÜİK verilerine göre geçen ay enflasyon aylık %4,81 artarken, yıllık bazda ise %54,44’e yükseldi. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise Şubat’ta aylık yüzde %7,22 artarken, yıllık olarak yüzde %105,01’e çıktı.

Kaynak:TÜİK

Dünya genelinde ham madde, üretim ve işçilik maliyetleri artmaya devam ediyor. İşletmeler de bu sebeple fiyat artışına gidebiliyor.

Serbest piyasa savunuculuğu grubu olan Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu, geçen ay ankete katılan Amerikalı perakendecilerin %79’unun fiyatları artırdığını bildirdi. Bu durum bildiğimiz üzere ülkemizde de bu şekilde gelişmekte.

London Business School’da dekan yardımcısı ve pazarlam a profesörü olan Oded Koenigsberg, bir Harvard Business Review makalesinde ikilemi kısa ve öz bir şekilde anlatıyor.

“Enflasyona verilen klasik tepki, çekici olmayan üç seçenekten birini seçmektir. Yöneticiler fiyatları yükselterek müşterilerini üzebilir, marjları azaltarak yatırımcılarını üzebilir veya maliyetleri düşürmek için köşeleri keserek neredeyse herkesi üzebilir”

Alternatifler

Peki satıcılar kârlı kalabilmek için fiyatları artırmak zorunda olmasaydı?

Koenigsberg, enflasyon sorununun işletmelerin gelişmesi için bir fırsat teşkil edebileceğine inanan birçok kişiden biri.

İş modelini ayarlayın

Mevcut durum işletmelerin pazarda büyümeleri için bir fırsat olabilir. İşletmeler fiyat artırımlarının sınırına dayandıklarında daha fazla fiyat artıramayacakları için mevcut iş modellerini geliştirebilir veya değiştirebilirler. 

Örneğin, doğrudan tüketiciye yönelik bir marka olan Italic, e-ticaret satışlarını ek olarak üyelik paketi ile gelir elde ediyor. Bir çok ürün kategorisine sahip olan firma, rakiplerine oranla daha rekabetçi fiyatlar ile satış yapıyor. Ancak özel erişim ve destek için yıllık 60 $’lık bir paket sunuyor.

Başka bir örnek, FloorFound diğer firmalardan iade edilmiş mobilyaları topluyor. Daha sonra bu ürünlerin kusurlarını gidererek yeniden satışa sunuyor. Bu sayede orijinal satıcının maliyetleri düşürmesine ve geliri geri kazanmasına yardımcı oluyor.

Ürünlerinizi Güncelleyin

Kendinize mevcut durum içinde doğru ürünleri satıp satmadığınızı sorun. Fiyatları yükseltmeden neler yapabileceğinize odaklanın.

Örneğin; ürünlerinizi toplu paketlerle satabilir, fiyat artırmak yerine adet veya gramajda azaltmaya giderek, sabit fiyatla ürün satmaya devam edebilirsiniz.

Pazar konumunu değiştirin.

Üretim durumunuzu ve fırsat olabilecek sektörleri inceleyerek, mevcut durumunuza göre daha yenilikçi ve kârlı bir sektöre geçiş yapabilirsiniz.

Örnek olarak küçük bir start-up ​olan Fiber Sports, hokey patenleri için enjeksiyonla kalıplanmış bir koruma yaparak başladı, ancak daha büyük bir pazar bulmak için endüstriyel ayakkabılara yöneldi.

Verimliliği artırın

Verimliliği artırmak, fiyatları yükseltmeye bir alternatif olabilir. Otomasyonlardan, yeni pazarlama kanallarından ve yeni pazaryerlerinden yararlanarak kârlılığınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca yeni çalışma modellerine(uzaktan çalışma gibi) adapte olup maliyetlerinizi düşürebilir ve daha geniş bir kitle içinden işe alım yapabilirsiniz. Bu da firmanızın verimliliğini arttıracaktır.

Fiyatlar Hala Artabilir

Tüm çabalarınıza rağmen fiyatlarda artışa gitmek zorunda kalabilirsiniz. Durum böyle olsa bile fiyat artışını yukarıda ki stratejilerle beraber gerçekleştirerek durumu fırsata çevirebilirsiniz.

Örneğin, pazarlama profesörü Koenigsberg, fiyat üzerinde rekabet eden bazı işletmelerin düşük değerli ürünlere sahip olabileceğine dikkat çekti. Bu şirketler, olması gereken değerine yakın bir fiyata satarak ürünün fiyatını ve prestijini yükseltebilir.

Kaynak: https://www.practicalecommerce.com/how-merchants-combat-inflation-without-raising-prices

İşletmeler Fiyat Yükseltmeden Enflasyon ile Baş Edebilir mi?

Konusunda bizden destek almak istiyorsanız formu doldurun!