E-ticaret, hayatımızda “yeni” olarak nitelendirilmesine rağmen son zamanlarda oldukça artan işlem hacmiyle 2020 yılının en çok büyüyen alanlarından birisi. Hayatımızda köklü olmayan bir yöntem olması e-ticarette daha fazla değişikliğin ve yeniliğin karşımıza çıkmasına sebep oluyor. Yani diğer bir deyişle kartlar her zaman yeniden karılmaya ve dağıtılmaya mümkün.
Küçük oyuncuların yol çizdiği Amazon, Google, Facebook, Shopify ve lokal büyük oyuncular gibi firmaların şekillendirdiği e-ticaret görünen o ki; Google ve Facebook gibi daha büyük oyuncuların yaptıklarıyla daha fazla tekelleşecek ama aynı zamanda insan hayatına daha fazla girecek.
Facebook Shops Nedir?
Son yıllarda e-ticaret için farklı özellikler geliştiren Facebook özellikle Instagram’ı satın aldıktan sonra yine e-ticaret için vazgeçilmez bir reklam ağı haline gelmişti. Instagram akışından, hikayelerine, Facebook gruplarından Messenger Botlarına kadar e-ticarete hizmet eden bir çok araç yaratılmıştı. Bunun ardından Business Manager üzerinden oluşturulan kataloglar ile direkt ürünleri ön plana çıkararak satış odaklı dönüşüm reklamları yapılmasını sağlayan Facebook hala kullanıcıların ürünlerini listeledikleri başka e-ticaret altyapılarına bağlı kalmak zorundaydı.
Gittikçe gelişen mekan bağımsız ürün üretebilme kabiliyeti, hayatımıza giren D2C kavramı, kolay ulaşabilen ve aracı olunabilen ürünler insanların para kazanama isteği ile birleşince herkes e-ticarete girebilir algısı oluştu. Evet öyle, herkes e-ticarete girebilir. E-ticarete girmek isteyen kişiler ürünlerini listeleyecekleri ortamlara ihtiyaç duyarlar ve dijital dükkanları üzerinden satış yaparlar. Facebook Shops işte tam da bu doğrultuda dijital dükkan harici tüm altyapıyı sağlayan Facebook’un hayata geçirdiği tamamlayıcı e-ticaret özelliği.
Facebook Shops ile kullanıcıların e-ticarette Facebook altyapıları haricinde hiçbir gereksinim olmadan uçtan uca ürünlerini ekleyip, reklamlarla öne çıkartıp, ödeme alıp ürün gönderimini sağlayabilecekleri bir platform olarak öne çıkacak.
Diğer bir deyişle Facebook, e-ticaretin olmazsa olmaz Living, Looking, Buying, Retention döngüsünü sadece kendi platformlarından yönettirecek. Size kanal sağlayacak, müşteri bulacak, sipariş almanızı sağlayacak.
Bir örümcek ağı gibi yayılan bu sistem devlet kısıtlamaları olmadığını düşünürsek pazaryerlerinden lokal hizmet sağlayıcılara kadar birçok işletmeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Diğer pazaryerlerinin öne çıktığı ve eksik kaldığı noktaları belirlediğimizde Facebook’un Shops hizmetiyle gücüne güç katması işten bile değil.
Facebook Shops’a Nasıl Geçiş Yapılabilir?
Woocommerce, Shopify gibi istediğiniz gibi düzenleyebildiğiniz bir altyapıya imkan sağlayacak olan Facebook Shops aynı zamanda birçok servise ve hizmete kolayca entegre olabilecek. Türkiye’de de hizmete girdiği anca Facebook hesabı olan marka ve e-ticaret işletmeleri birer bildirim alacaklar. Bu geçiş işlemiyle birlikte Facebook Shops mağazalarını aktive edip istenirse Facebook sayfalarını Shops sayfasına dönüştürebilecekler. Global erişimin içerisine tüm ürünleriyle dahil olacaklar.
Facebook Shops Size Neler Sağlayacak
Şu anda resmi olarak ülkemizde erişilebilen bir hizmet olmadığı için özellikleri tam olarak görüntülenememekle beraber tahmini olarak e-ticaret operasyonunda şu özellikler ile öne çıkacak;
- Online mağazanızı oluşturma, düzenleme ve geliştirme
- Ödeme alabilme
- Pazarlama otomasyonu araçlarıyla entegre olabilme
- Dijital reklamcılık araçlarıyla entegre olabilme
- Sınırsız ürün listeleme
- Gelişmiş raporlama imkanları
Kimlere Rakip Olabilir/Tehdit Oluşturabilir?
Facebook Shops’un özellikle lokal e-ticaret firmalarına oluşturacağı tehditlerden bahsederken sıklıkla Shopify örneği verilebilir. Shopify oldukça kullanışlı bir sistem olmasına rağmen gerek aylık ücretleri gerekse kendi pazarlama kanalları olmamasından dolayı ülkemizde var olan paket e-ticaret yazılımlarının önüne geçmekte zorlanmıştır. Türk vergi ve ödeme sistemlerine daha uygun olabilen yerli paket yazılımlar bu avantajlarından dolayı yerlerini korumaktadırlar.
Fakat hem pazarlama kanalları hem kolay düzenlenebilir yapısı hem de dünyanın en büyük şirketlerinden biri olmanın verdiği güçle Facebook Shops eğer beklenildiği gibi giderse ülkemizdeki Hepsiburada, Trendyol gibi pazaryerlerinin tahtını sallayabilir hem de yerli paket yazılım sunan firmaları zarara uğratabilir.