E-Ticaret’e Adaptasyon, Ürün ve Rakip Yönetimi: Koza Gıda

Menu

Uzun yıllardır yatırımlarını fiziksel satış tarafında yapmış, satış kanallarını buna göre geliştirmiş ve tüm iş süreçlerini de fiziksel satışa dayalı bir şekilde oluşturan firmalar e-ticaretin iç dinamiklerini ayak uydurmakta zorlanabiliyor. Satış kanallarını B2B üzerine inşa etmiş firmalar ise son tüketiciye neredeyse hiç dokunamıyor.

E-ticaret’te tüketicinin alışveriş alışkanlıkları fizikselden farklı olduğu için tüketiciyi anlamayabiliyor ve tüketicinin isteklerine karşılık veremeyebiliyor. E-ticareti bir satış kanalı haline getirmek isteyen firmaların öncelikle tüketicilerin e-ticaret alışverişlerindeki alışkanlık ve davranışlarını öğrenmesi gerekmektedir.

E-ticarete geçiş aşamasında firmaların iş süreçlerinde de değişikliğe gitmeleri gerekmektedir;

  • Depo ve stok yönetimi,
  • Muhasebesel ve yazılımsal geliştirmeler,
  • Ürün seçimi ve ürün fiyatlandırma çalışmaları.

Koza Gıda E-Ticarete Geçiş Süreci Nasıldı?

Koza Gıda 25 yılı aşkın süredir dünya mutfağı ürünlerinin ithalatını yapan ve bu ürünleri Türkiye’deki tüketicilerle buluşturan bir firmadır. Otel, kafe, restoran ve perakende de bulunan müşterilerine 900’den fazla gıda ürünün tedariğini yapmaktadır. Kozagourmet markasıyla pandemi döneminde e-ticarete giren Koza Gıda, ürünlerini pazaryerleri aracılığı ile tüketicilerle buluşturmaya başladı.

Pazaryerlerindeki komisyon ve kargo maliyetleri göz önünde bulundurularak ürün seçimleri ve fiyat çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalar ile birlikte tüketicinin ilgisini çekebilecek ve sepet ortalamasını yükseltecek bundle ürün çalışmaları gerçekleştirildi.

E-ticaret’e tüketiciler satın aldıkları ürünlerin en kısa sürede kendilerine ulaştırılmasını talep eder. Bunun için firmaların faturalama, paketleme ve kargoya teslim süreçlerini mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmek gerekmektedir. Koza Gıda kargo teslim süresini en aza indirmek için deposuna terminal kuruldu. Bu sayede gelen siparişler hızlıca kargo etiketi okutuluyor ve aynı gün kargoya teslim ediliyor. Dopigo yazılımı ile farklı pazaryerlerinden gelen siparişlerin takibi yapılıyor ve gelen siparişlerin faturası ve kargo etiketi hızlıca çıkartılabiliyor.

Koza Gıda e-ticarette yaptığı bu gelişmeler ile hem kendi içerisindeki iş süreçlerini kolayca yönetebiliyor hem de müşterilerine siparişlerini en kısa sürede teslim edebiliyor.

Koza Gıda Rakiplerinin Önüne Nasıl Geçti?

Koza Gıda’nın bayilerinin olması ürünlerinin farklı satıcılar tarafından pazaryerlerinde satılmasına neden oluyor. Pazaryerlerinin buybox yapısı nedeniyle Koza Gıda’nın satmış olduğu ürünlerdeki rekabet çok yüksek. Buybox yapısında birinci satıcı olmadan satış yapmak çok zordur. Buybox’ta birinci sıraya geçmek için mağaza puanı ve avantajlı fiyat sunmak 2 önemli etmendir.

Hızlı ve kaliteli kargolama sayesinde Koza Gıda’nın pazaryeri mağaza puanları yükseldi. Buybox’ta birinci sıraya geçmemiz gereken stratejik ürünler belirlendi. Bu ürünler belirlenirken ürünlerin pazaryerlerindeki favoriye eklenme, değerlendirme ve görüntüleme verilerinden destek alındı. Belirlenen ürünlerde rakiplerimizi en yakın ve en düşük fiyatı vererek ürün karlılığı korundu ve satışlar artırıldı.

E-Ticaret’e Adaptasyon, Ürün ve Rakip Yönetimi: Koza Gıda

Konusunda bizden destek almak istiyorsanız formu doldurun!