Pandemi, E-ticarette Kasım Ayını Nasıl Etkiler?

İçindekiler

e ticaret kasım indirimleri

Kasım ayı, Black Friday ve 11.11 gibi alışverişle özdeşleşen günleri içerisinde barındırdığından dolayı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hem fiziksel hem de online perakende yani e-ticaret için oldukça önemli bir ay olarak kabul ediliyor.

Kısaca belirtmek gerekirse;  ABD’de şükran gününden sonraki ilk cuma gününe Black Friday adı veriliyor ve Noel alışveriş döneminin başlangıcı kabul ediliyor. 11.11 ise 90’lı yıllarda Sevgililer Günü’ne karşı bir görüş olarak ortaya atılmış ve ilk defa Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın 11.11 tarihini indirim günü belirlemesinin ardından Kasım ayının alışverişle özdeşleşen bir diğer günü haline gelmiştir.

Her geçen yıl giderek artış kaydeden Kasım ayı e-ticaret rakamları 2020 yılında da kuşkusuz artış gösterecektir. COVID-19 pandemisi ile e-ticaret farkındalığının artması ve beraberinde yükselen rekabet, kategoriler arası talep değişkenliği, ekonomik durağanlık, bazı dijital reklamcılık hizmetlerinin kısıtlanması (Google Shopping reklamları) vb. durumlar eskiden alışılagelmiş tabloları da etkileyecektir.

2019’da Kasım Ayı Verileri

Özel alışveriş günlerinin e-ticaret için önem kazanmaya başladığı yıllardan itibaren ülkemizdeki uzakdoğu yatırımcılı n11 daha çok 11.11 gününü sahiplenirken diğer pazaryerleri ağırlıklı olarak Black Friday’e odaklanıyordu. Ancak Kasım ayının topyekün bir alışveriş ayına dönüşmesiyle birlikte tüm pazaryerleri önemli günleri birer fırsat bilerek daha yoğun rekabet içerisine giriyorlar. Tüm özel günlerde kampanyalar düzenleniyor.

Söz konusu sahiplenme durumunu 2019 e-ticaret verilerini inceleyerek görmek mümkün. Ancak 2020 yılında 11.11 zamanındaki n11 lehine olan farkın diğer pazaryerlerinde kapatılacağını öngörebiliriz.

Pandeminin E-Ticarete Etkisi

Ülkemizde ilk COVID-19 hastasının görülmesi, karantina ve sokağa çıkma kısıtlamalarının başlaması ayrıca birçok şirketin çalışanlarına evden çalışabilme imkanını sunmasıyla e-ticaretin toplam perakende içerisindeki payı belirgin biçimde arttı. 2020 yılı Nisan ve Mayıs aylarında daha önce bu aylarda hiç görülmemiş cirolar elde edildi. Elde edilen bu cirolardan daha da önemlisi küçük-büyük demeden herkesin e-ticaret üzerinden alışveriş yapabilme farkındalığına erişmesi ve e-ticaretin kalıcı müşteriler kazanması oldu.

Tahminlere göre sonbahar-kış aylarında soğuk havalar ve diğer gribal enfeksiyonların da artışıyla insanlar evlerinde daha çok vakit geçirme eğiliminde olacaklar. Bu durum e-ticaretin tercih edilme oranını ve kampanya duyarlılığını da artıracaktır. 2020 yılı Kasım ayında yıllar içinde oluşan artış frekansına göre daha yüksek oranda bir artış kaydedilmesi mümkündür.

Okuma önerisi: Sosyal Artarken E-ticaret Umduğunu Bulabilir mi?

Ekonomik Durağanlığın Seyri

Son yıllarda hali hazırda kısmen durağanlaşan bir global ekonomi ile karşı karşıyaydık. Ülkemizdeki alım gücünün giderek azalması, dövizin TL karşısında değer kazanması gibi durumlara bir de COVID-19 eklenince toplumda önemli sayıda insan işsiz kaldı veya büyük bir kısmının alım gücü oldukça azaldı.

Pandemi sürecinin başında evinde karantinaya giren insanlar durumun uzun sürmeyeceğini düşünüp ihtiyaç fazlası alışveriş yapma eğiliminde bulunmuş olabilirler. Ancak gittikçe artan belirsizlik ve net bir çözümün olmaması kısacası tablonun iyiye gitmemesi harcama yapabilecek kişilerin de daha tasarruflu hareket etmesine sebep oluyor.

Ekonomik durağanlık bir önceki paragrafta tahminlenen artışın normal seviyelerde kalmasına neden olabilir.

Rekabetin Artması

Her geçen yıl doğal bir süreç olarak artış gösteren e-ticaret hacmi pandemi süreci ile çok daha fazla büyüdü. İrili ufaklı birçok oyuncu e-ticaret sahnesine giriş yaptı. Omnichannel satış süreçleriyle 5-6 ayda e-ticarette oldukça önemli başarılar kazanan markalar da oldu.

Pazaryerlerinin dijital pazarlama süreçlerine ayırdıkları oldukça büyük bütçeler, içlerinde barındırdıkları güçlü markalar/distrübütörler aracılığıyla sundukları indirimler hem kendi içlerindeki küçük satıcıları etkilerken hem de pazaryeri dışında bulunan kendi sitesinden satış yapan daha küçük işletmeleri rekabet anlamında olumsuz etkiliyor.

Yine ülkemiz üzerinde Google Shopping reklamları gibi bazı servislerin kısıtlanması reklam alanlarının azalmasına yol açarken rekabetin artmasına ve birim maliyetin yükselmesine neden oluyor.

Rekabet ve ücretli (reklam aracılığıyla) trafik çekmenin giderek pahalılaştığı bu dönemde markanıza, organik trafiğe (SEO), kaliteli ve farklı ürüne yatırım yapmanın önemi bir defa daha su yüzüne çıkıyor.

Kısaca özetlemek gerekirse; pazarlama anlamında 2020 yılının Kasım ayı oldukça renkli ve hareketli geçecek. Ancak perakende sektörü yaptığı yatırımın tam karşılığını alabilecek mi yoksa tam olarak hedeflenenin altında mı kalacak hep beraber göreceğiz.

Hemen başlayalım!

E-ticaret operasyonunuzu birlikte büyütelim.


Sizi Arayalım

Hemen başlayalım!

Başarılarına dokunduğumuz markaları inceleyin.


başarılarımız