
Woocommerce ve Shopify ikisi de günümüzde çok güçlü e ticaret devleri arasında görülmektedir. Bu noktada e ticarette yükselmek siteyen firmalar bu iki e ticaret devi arasında kararsız kalıyor. Bu yazımızda sizlere Woocommerce ve Shopify’ın e ticaret sektörü için sunduklarını detaylı bir şekilde açıklayacağız.
Shopify Nedir?
Shopify, teknik kısımlarda kullanıcılara pek çok özellik sunan e ticaret platformudur. E ticaret ile uğraşan müşterilerinin teknik kısımlar ile çok fazla vakit kaybetmesini istemeyen Shopify bazı noktalarda büyük yardımlar sunar. Shopify sizlere farklı paketler sunmaktadır. Bu paketleri ihtiyaçlarınızla doğru orantılı olacak şekilde seçmeniz gerekiyor.
Woocommerce Nedir?
Woocommerce, WordPress alt yapısı için özel olarak oluşturulmuş ve açık kaynaklara sahip e ticaret platformudur. Woocommerce mağazanızı işletirken size içerik yönetmeniz için çok güçlü bir içerik yönetim sistemi sunar. Açık kaynak yapısı sayesinde mağazanızı dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.
Woocommerce mı Shopify mı?
Sizlere e ticarette önemli metriklerde bu iki e ticaret devinin neler sunduğunu detaylı olarak açıklayalım.
Fiyatlandırma
Woocommerce fiyatlandırması şu şekildedir. Aslında açık kaynaklı bir WordPress eklentisi olarak karşımıza çıkan Woocommerce ücretsiz bir şekilde sunulmaktadır. Ancak özelleştirme yapabilmeniz için farklı ücretlendirmeler sizlere sunulmaktadır. Bu noktada farklı paketler sunarak size en doğru fiyatlandırma yapılmaktadır. İhtiyacınız olmayan özellikleri satın almama imkânı sayesinde fiyat tamamen size özel bir şekilde verilmektedir.
Shopify tarafında fiyatlandırma ise şu şekilde işlemektedir. Yazımızda Shopify hakkında bilgi verirken farklı paketlere sahip olduğundan bahsetmiştik. Siz ihtiyacınız olan özelliklere karar vererek buna uygun bir üyelik satın alabilirsiniz. Eğer tam paket üyelik satın alacaksanız Woocommer tarafında ücretli olarak sunulan her türlü özelliğe ücretsiz ve hazır bir şekilde ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Shopify’ın 14 gün ücretsiz deneme planı bulunmaktadır.
Site Hızı
E ticaret sektöründe hizmet veriyorsanız mutlaka hızlı açılan bir sayfaya sahip olmak zorundasınız. Bu yüzden bu iki e ticaret devinin sayfa hızı konusunda neler sunduklarına bakalım.
Woocommerce ortalama 776 milisaniye civarında bir site hızı sunmaktadır.
Shopify ise 309 milisaniyelik bir site hızı sunmaktadır.
Google kullanıcı deneyimini üst düzey tutmak için ortalama 500 milisaniye site hızının olumlu olacağını söylemektedir. Bu yüzden Shopify site hızı konusundan ön plana çıkmaktadır.
Kullanım ve Tema
E ticaret sitesinin kurulumundan sonra firma çalışanları ve firma sahibi admin panelinde genellikle gezmektedir. Bu noktada gerekli kontrolleri yapmaktadır ve site ile ilgili geliştirmeleri yapmaktadır. Bu yüzden admin panelinin kullanımı önemli olan bir diğer nokta olmaktadır.
Woocommerce ile mağaza kurmak ve güncellemeleri yönetmek pek kolay olmamaktadır. Öncelikle WordPress ile ilgili adımları tamamlamanız gerekiyor. Daha sonra ise Woocommerce kurularak panelden erişim sağlayabilirsiniz. Woocommerce tarafında full paket ile çalışmaya başlıyorsanız bu noktada size pek çok kolaylık sağlamaktadır. Bu yüzden panel kullanımı oldukça kolaydır. Ancak full paket almıyorsanız profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyabileceğinizi unutmamalısınız.
Shopify’ın aslında temel prensibi e ticaret işi ile uğraşan müşterilerine kolaylık sağlamaktır. Bu yüzden Shopify tarafından müşterilere pek çok kısım hazır olarak verilmiştir. Özellikle Shopify tarafından sunulan temalar muhteşemdir. Bu temalardan istediğinizi seçerek kullanabilirsiniz. 100’den fazla tema tasarımı içerisinde ücretli ve ücretsiz olmak üzere pek çok tema vardır. Bu temalar içerisinde sizin için en iyisini seçip kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Shopify tarafından kullanıcılara basit bir panel verilmiştir. Bu panelde kolay bir şekilde istediğiniz ayaları yapabilmektesiniz.
Envanter Yönetimi
Woocommerce envanter yönetimi konusunda kullanıcılarına büyük ölçüde esneklik sunmaktadır. Envanter yönetimi özelliği her pakette olması sayesinde ek bir pakete ihtiyacınız olmadan envanterinizi yönetebilirsiniz. Aynı zamanda envanteriniz hakkında kolay bir şekilde rapor hazırlayabilirsiniz. Şirketler için bu envanter raporlama özelliği oldukça kolaylık sağlamaktadır. Woocommerce ürünler hakkında yazdıklarınızı kolay bir şekilde değiştirmenize de olanak sağlamaktadır. Üstelik ürünleri yönetirken herhangi bir sınırınızda yoktur.
Shopify’da aynı şekilde kullanıcılarına envanter yönetimi açısından pek çok özellik sunmaktadır. Stok takibi yapabilirsiniz, Stok uyarıları alabilirsiniz, envanter raporlama yapabilirsiniz, ürünlerle ilgili değişiklikler yapabilirsiniz. Envanterle alakalı pek çok konuda Shopify’da erişiminiz bulunmaktadır. Ayrıca Shopify çok fazla ürün yöneten e ticaret şirketleri için çoklu yönetim yapabilme imkânı sunmaktadır.
Çoklu yönetim sayesinde kolay bir şekilde ürün ve kategori düzenleme yapılabilir. Kullanıcıların aklına çoklu yönetimde acaba hata olur mu düşüncesi gelmektedir. Ancak Shopify tarafında toplu yönetim sistemi oldukça gelişmiştir. Bu sayede herhangi bir aksaklık veya hata olmamaktadır.
SEO
E ticaret firmaları arasında rekabetin çok fazla olması nedeniyle SEO çalışmaları büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda e ticaret devlerinin SEO anlamında neler sunduklarına yakından bakalım.
Woocommerce SEO yapmak isteyen kullanıcılarına pek çok SEO eklentisini sunmaktadır. Bu SEO eklentileri arasıda Yoast SEO olarak bilinen ve en iyi SEO eklentisi olan eklentiyi sunmaktadır. Ayrıca Woocommerce kullanıcıları için ürün sayfalarını SEO uyumlu hale getirme, URL yönlendirmeleri, title – description, alt etiketler ve bunun gibi SEO’da yapılması gerekenleri düzemleme imkânı sunmaktadır.
Shopify ise SEO anlamında şunları sunmaktadır. Öncelikle Shopify tarafında clean URL yapısı tam anlamıyla yapılamamaktadır. Shopify URL’lere sayfayı işaret eden bazı eklentiler konumlandırmaktadır. Bu yüzden URL tam olarak özelleştirilememektedir. Shopify tarafı size SEO anlamında da pek çok şeyi hazır olarak vermektedir. Bunlar sayesinde teknik SEO sürecinde hızlı bir şekilde ilerleme imkânınız olmaktadır. Örneğin robots.txt ve sitemap Shopify tarafından kullanıcılarına hazır olarak verilmektedir. Ayrıca kullanıcıların düzenleme yapma imkânı da vardır. Diğer SEO anlamında yapılması gereken düzenlemeler için panelden erişim mevcuttur.
Site Güvenliği
E ticaret şirketlerinin arasında rekabetin fazla olduğundan bahsetmiştik. Arama motorları tarafından güvenlik çok önemlidir. Güvenlik olarak eksikleri olan e ticaret firmalarına arama motorları kesinlikle sıralamada yer vermemektedir. Bu bağlamda e ticaret devlerinin sunduğu bazı imkanlar bulunmaktadır.
Woocommerce tarafında güvenliği sizin kendinizin oluşturması gerekmektedir. Bu bağlamda kendi SSL sertifikanızı almanız ve diğer site için güvenlik sağlayacak eklentileri eklemeniz gerekmektedir.
Shopify tarafında ise güvenlik tamamen Shopify’a aittir. Kullanıcılarına Shopify tarafından ücretsiz bir şekilde SSL sertifikası sunulmaktadır. Müşterilerin bütün bilgileri bu sayede korunmaktadır.
Blog ve İçerik
E ticaret şirketleri hem müşterilerini daha fazla memnun etmek hem de site metriklerini olumlu etkilemek için blog çalışmaları yapmaktadır. Blog çalışmaları kısmında markalar bize neler sunuyor yakından inceleyelim
Woocommerce tarafından ücretli ve ücretsiz pek çok blog tasarımı sizlere sunulmaktadır. Bu blog tasarımlarından kullanıcıların için en iyisini belirleyerek sunabilirsiniz. Ancak Woocommerce tarafında blog açmak için panelden bazı ayarlamalar yapmanız gerekmektedir. Bu ayarlamalar zaman aldığı için bazen zorlu bir süreç olabilmektedir.
Shopify’ın blog kısmı için sunduğu en önemli özellik blog kısmının standart olarak sunulmasıdır. Yani e ticaret şirketlerinin blog kısmı açması ve bu kısma içerikler girmesi oldukça kolaydır. Yine blog tasarımı konusunda da pek çok alternatifi Shopify sizlere sunmaktadır.