E-Ticaret SEO Çalışmaları Rehberi (2023)

SEO kavramı dijital varlıklar arasında popülaritesini gün geçtikçe artıran bir kavram. Rekabetin iyice kızıştığı e-ticarette de görünürlüğünü artırmak isteyen firmalar çareyi SEO danışmanlığı ve SEO çalışmalarında buluyor. Gelin hep birlikte SEO kavramını e-ticaret özelinde inceleyelim.

SEO Nedir?

SEO nedir sorusuna verilecek en iyi cevap, bir web sitesinin arama motorları kriterlerine göre yapılan ve birkaç alt türe ayrılan çalışmalar bütünü olacaktır. İnsanlar genellikle Google ve benzeri arama motorlarında bir ürün veya bilgi ararken ilk sayfada listelenen siteleri ziyaret etmektedirler. İnsanlar tarafından kurumsallığın ve güvenin bir göstergesi olarak görülen ilk sayfada listelenmek içinse geniş kapsamlı bir SEO çalışması yapmak gerekmektedir.

Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO ile web sitesinin görünürlüğünü yükselterek organik kaynaklı site ziyaretçi sayısını artırmak hedeflenir. Bu da Google ve diğer arama motorlarının sunmuş olduğu kriterlere uygun şekilde yapılan SEO çalışması ile mümkündür. Rekabetin ve aranma hacminin yüksek olduğu stratejik anahtar kelimelerde SEO çalışması yapmak içinse firmalar SEO danışmanlığı almayı daha faydalı görüyorlar.

İyi Bir SEO Çalışması İçin Neler Gereklidir?

SEO çalışması yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi birkaç alt türe ayrılmaktadır. Bunlar site içi SEO (on-page) ve site dışı SEO (off-page)’dur. Site içi SEO’da web site tasarımı, altyapısı, yazılımı ve içerik yönetimi gibi konular ön plandadır. Site dışı SEO’da ise web sitesine dışardan gelen linkler, sosyal medya kanalları, görseller, forumlar, bloglar gibi farklı platformlardan sitenize ziyaretçi çekmek ve site kalitesini yükseltmek hedeflenir.

İyi bir SEO çalışması için öncelikle siteyi incelemek ve analiz etmek adına bir takım araçlar gerekmektedir. Bu araçlardan alınan sonuca göre bir SEO raporu çıkartılır ve yol haritası oluşturulur. Bu yol haritası dönemlere ayrılmış şekilde site içi SEO ve site dışı SEO konularında neler yapılması gerektiğini içerir.

Bu noktada en önemli konu ise stratejik bir anahtar kelime belirlemektir. Tüm çalışma belirlenen anahtar kelimeye göre şekillenecek ve ne kadar sürede sonuç alınacağını birebir etkileyecektir.

Arama Motoru Botları

Arama motoru botları sitenizi belirli periyotlarla tarayan ve kriterler uygunluğunu test edip arama motoruna bildiren yapay zeka uygulamalarıdır. Türkçesi tarama bütçesi anlamına gelen crawl budget ise web sitenizde bulunan sayfa sayısının web sitenize Google botları tarafından gönderilen tarama isteklerine bölümü ile hesaplanmaktadır. Çıkan sayının 10’dan büyük olması bir problem olduğunu, 3’ten küçük olması ise web sitenizin gayet sağlıklı olduğunu göstermektedir.

SEO Hedef Kitlesi Nasıl Belirlenir?

Web siteniz için SEO danışmanlığı aldığınızda veya siz bir SEO çalışması yürüttüğünüzde alınacak ilk aksiyonlardan biri sitenizde mevcutta bulunan ve sitenizde bulunmayıp hedef kitlenize ve çalıştığınız sektöre tam uygun anahtar kelimelerin analiz edilmesidir.

Anahtar kelime analizi yapılıp stratejik anahtar kelimeler belirlendikten sonra sitenizde mevcutta bulunan içerikler optimize edilerek geliştirilecek ve yeni içerik stratejileri belirlenecektir.

Hangi SEO Araçları Kullanılmalıdır?

Web siteler yalnızca gözlem ile analiz edilemeyecek kadar komplike sistemlerdir. İçlerinde bulunan binlerce sayfayı herhangi bir araç kullanmadan analiz etmek belki de aylar alacak bir süreçtir. Bu sebeplerden dolayı SEO çalışmaları için geliştirilen ve SEO danışmanlığı veren firmalar tarafından da yoğun olarak kullanılan bir takım SEO araçları bulunmaktadır.

Bu araçlar yardımıyla sitenizi uçtan uca tarayabilir, rakip analizleri yapabilir, içerik üretim yapay zekâlarından faydalanabilir, anahtar kelime analizleri yapabilir, site hızınızı kontrol edebilir, backlink çalışmalarınızı inceleyebilir ve link inşası için plan oluşturabilirsiniz.

En çok kullanılan SEO araçları; Semrush, Ahrefs, Moz, DeepCrawl, Screaming Frog, Majestic ve Searchmetrics’tir. Moz ve Semrush bu araçlar arasında en geniş kapsamlı araçlardır. Semrush ne işe yarar derseniz, sitenizde yapmakta olduğunuz SEO çalışmalarının tamamını denetlemenize olanak sağlayan hizmetler bütünüdür.

İçerik yapay zekası ile yazdığınız içerikleri denetler ve öneriler sunar, rakiplerinizi analiz eder, anahtar kelime analizinizi yapar ve takibini yapmanız için listeleme imkanı sunar, sitenizi tarayarak SEO kriterlerine uygunluğunu ölçer ve hataları raporlar, Backlink’lerinizi gösterir ve almanız gereken aksiyonları iletir.

Tüm bu araçların yanı sıra Google’ın sunmuş olduğu ve ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz bir takım araçlar da bulunmaktadır. Google Analytics, Google Search Console, web.dev, Google Trends, zengin sonuçlar testi gibi araçlardan ücretsiz olarak yararlanarak da sitenizi analiz edebilirsiniz.

E-Ticarette SEO’nun Önemi Nedir?

Pandemi sonrası geleneksel ticaretten e-ticarete yaşanan kayış e-ticaret satıcıları arasındaki rekabeti de kızıştırmış oldu. Satıcılar diğerlerinden öne geçebilmek için PPC’den yararlanırken Google sıralamalarında da üst sıralarda olarak organik trafiklerini maksimize etmek istiyorlar. Bu sebeple de SEO e-ticaret satıcıları için hiç olmadığı kadar önemli bir hal almış oldu.

Organik trafik PPC gibi bir bütçe istemez ve alınan sonuçlar daha uzun vadeli olur. İnternet üzerinden ürün satın almak isteyen bir birey çok yüksek oranda ilk sayfada listelenen bir siteyi tercih edecektir. Bu da e-ticaret mağazaları için SEO’nun önemini gösteriyor.

Başlıca E-Ticaret SEO Uygulamaları Nelerdir?

E-Ticaret SEO çalışmaları temelde bir içerik sitesinin SEO uygulamalarından çok da farklı değildir. Site hızı, yapısal veri, anahtar kelime çalışmaları, rakip analizi, backlink gibi uygulamalar e-ticaret siteleri için de geçerlidir. Genel olarak bu çalışmalardan bahsetmek gerekirse,

Rakip Analizi

Benzer sektörde satış yapılan rakip sitelerin SEO çalışmaları takip edilmeli ve detaylı bir rapor çıkarılmalıdır. Rakip sitelerin üst sıralarda olup yoğun trafik çektiği kelimeler, kullandığı yapısal veriler, blog stratejileri, backlink çalışmaları, kategori ve ürün içerikleri, site yapısı, blog içerikleri, kategori yapısı, UI UX tasarımları detaylıca incelenmeli ve strateji geliştirilmelidir.

Anahtar Kelime Analizi

Ürün ve kategorilere göre Semrush gibi toollar üzerinden stratejik anahtar kelimeler belirlemek gerekir. Burada yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi rakiplerin kullandığı kelimeleri analiz etmek de yardımcı olacaktır. Düşük rekabetli anahtar kelimelerde üst sıralara çıkıp organik trafik çekmeniz ilk aşamada daha faydalı olacaktır. Bunun için long tail keyword’lerden de faydalanabilirsiniz.

Long Tail Keyword Nedir?

Long tail keyword’ün Türkçe karşılığı uzun kuyruklu anahtar kelimedir. 3-5 kelimeden oluşan long tail keyword’ler çok spesifik ve niş bir alana hizmet etmektedir. İnsanların artık merak ettiği konuları arama motorlarına daha detaylı yazdığını düşünürsek çekeceğiniz trafik de oldukça yüksek olacaktır. Long tail keyword’lere bir örnek vermek gerekirse, “protein almak” bir anahtar kelimeyken “sabah protein alımının faydaları” bir long tail keyword’dür.

Site Hızı

Google sıralama algoritmasının en önemli bileşenlerinden biri de site hızıdır. Kullanıcı deneyimini birebir etkileyen site hızı Google botları tarafından düzenli olarak denetlendiği için hızlandırma çalışmaları oldukça önemlidir. Sunucu, site altyapısı, görsel boyutları, html ve css kod uzunlukları, eklentiler gibi konuları optimize ederek web sitenizi hızlandırabilirsiniz.

Kategori ve Ürün İçerikleri

Bu noktada en önemli konu ürün içerikleridir. Ürün içeriklerinizin doğru, kaliteli, güvenilir ve eksiksiz olması sizi arama motorlarında bir adım öne taşıyacaktır. Ürün adı ve açıklamasını anahtar kelime analizlerine ve SEO kriterlerine uygun olarak yazmanız, ürün görsellerinizin dikkat çekici ve site hızını düşürmeyecek boyutlarda olması gerekmekte.

Kategori içerikleri ise diğer bir önemli konu. Her kategorinin belirlenen anahtar kelimelere göre hazırlanmış bir tanıtım yazısı içermesi organik trafik ve SERP gibi faktörlerde sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Blog İçerikleri

Sektörünüzle uyumlu, anahtar kelime planınızla örtüşen ve hatta ürün yerleştirmesi yapabileceğiniz blog yazıları organik trafiğinizin en büyük kaynağı olacaktır. Yazılarınızın özgün bir şekilde yazılması siteniz için en önemli konulardan biridir. Google algoritmalarına göre SEO kriterlerine uygun yazı yazmayı araştırarak ya da içerik pazarlaması hizmeti satın alarak blog stratejinizi oluşturabilirsiniz.

Backlink Çalışmaları

Backlink’in ne olduğunu en basit tabiriyle açıklamak gerekirse, web sitenize başka bir siteden verilmiş olan bağlantı diyebiliriz. Backlink arama motoru sıralama kriteri olmakla birlikte güvenilir sitelerden alındığı takdirde sitenize de güvenilir bir imaj çizecek ve organik trafiğiniz ile birlikte dönüşümlerinizi de artıracaktır.

Başarılı Bir E-Ticaret SEO Örneği: Dermojet

Commertouch olarak birçok alanda destek sunduğumuz Dermojet’e SEO danışmanlığı hizmeti de vermekteyiz. Mart ayının başında başlamış olduğumuz SEO çalışmalarında geçen zamana oranla gösterim sayısı, tıklama sayısı, anahtar kelime pozisyonları gibi unsurlarda büyük yol aldık.

İlk aydan itibaren Semrush üzerinden alınan hataları yazılım ekibimizle birlikte temizlemeye başladık. Bulunduğumuz döneme, ürün gamına, hedef kitleye ve rakiplere göre belirlemiş olduğumuz anahtar kelimeleri blog içeriklerimizde ve ürün ile kategori içeriklerinde kullanarak pozisyonumuzu ilerletip yeni kelimelerde de indekslenmiş olduk.

Ticimax altyapısı kullanan Dermojet’e çeşitli yapısal veri çalışmaları da yaparak işaretlemelerini de yapmış olduk.

Önümüzdeki aydan itibaren geçmiş ürünlerin isim ve açıklamalarını da SEO kriterlerine ve belirlenen anahtar kelimelere göre değiştireceğiz. Tüm bu çalışmaları Google’ın en güncel algolaritmalarına göre yaptığımız için herhangi bir sorun da yaşamamış oluyoruz.

Backlink çalışmalarına hız ve hata çalışmalarını tamamladıktan sonra başlayacağız. Bu sayede dışarıdan verilen bir link ile gelen ziyaretçiler sitenin en kusursuz hali ile karşılaşarak daha kaliteli bir deneyim yaşayacaklar.

Yapılan tüm çalışmaları dönemsel olarak raporladığımız için sitenize yapılan ve yapılacak olan çalışmaları da takip edebiliyorsunuz.

Benzer İçerikler

Shopify Başlangıç Kılavuzu

Shopify bir e-ticaret platformudur. İnternet ortamında mağaza açmak isteyen firmaların kullanabileceği online mağaza oluşturma ve yönetme imkanı sunar. Shopify, çevrimiçi

Dermojetin cirosu nasıl %200 arttı?

*Mail adresinize gönderelim