
2020 yılının Mart ayında hayatımıza giren pandemi global alanda birçok sektörü iyi veya kötü yönde etkiledi. Fiziksel olarak insanların sosyalleşmesi üzerine kurulu sektörler kötü zamanlar geçirirken online hizmet veren şirketler büyümelerini ciddi oranlarda artırdı. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu zamanlarda e-ticarerette perakende ürün satışları hiç olmadığı kadar yükseldi. Söz konusu yükselme bu alanda hizmet verenlerin iştahını kabartsa da kısıtlamaların yavaşlamasıyla yatırımların geri dönüşlerinde azalmalar meydana geldi. Grafiklerde aşağı yönlü hareketler görülebilir oldu.
Peki, özellikle pandemi ile birlikte e-ticaretin içerisine tamamen dahil olan perakende gıda satışları önümüzdeki yıllarda nasıl bir seyir izleyecek?
E-ticarette müşteri yolculuğu oldukça karmaşık bir süreç. Omnichannel faaliyet gösterebilen şirketler bir kanalda ilgisini çekebildikleri müşteriyi farklı bir kanalda satış döngüsünün içerisine dahil edebiliyor. Ancak az kanallı veya online’e dahil olamayan firmaların erişim ve penetrasyon oranları omnichannel faaliyetlere oranla daha az gözüküyor.
E-ticarette perakende alışveriş refleksi pandemi öncesine kadar -çok özel ve satışı sadece e-ticaret üzerinden olmayan gıda ürünleri hariç- elektronik ve tekstilin ezici üstünlüğüne dayanıyordu. Pandemi gibi kötü bir sürecin e-ticaret sektörüne üç önemli katkısı oldu.
- Daha önce e-ticaretten perakende ürün alışverişi yapmayan kişiler bu yöntemi denedi
- Bir alışveriş yöntemi olarak e-ticaret tercihi pekişti
- Gıda perakende firmaları e-ticaret alanına tamamen dahil oldu
eMarketer Ağustos 2021 araştırmasına göre 2020’de sokağa çıkma kısıtlamaları ile birlikte ilk üç ayın nispeten büyüme içerisine tam olarak dahil edilemeyeceği senaryoda bile online gıda alışverişi satışları %63.9 oranında artış gösterdi. 2021 yılında kısıtlamaların azalması ve insanların fiziksel alışverişe geri dönmeleri ile bu büyüme oranının düşüş göstereceği aşikar. eMarketer’in 2021 yılı büyüme tahmini ise %12.3 olarak şekilleniyor.
Ancak e-ticaret operasyonlarının gelişmesi, kendini kanıtlaması ve firmaların bu alanda operasyonel ekiplerini geliştirmeleri ve teslimat sürecinin hızlanması eksi büyüme riskini ortadan kaldırıyor. E-ticaretin alışveriş için tercih edilen bir yöntem haline gelmesi online gıda alışverişlerinde de hacimsel anlamda 2023’e kadar sürekli bir büyüme olacağını bize gösteriyor.