Canonical URL Nedir? Nasıl Kullanılır?

İçindekiler

canonical url

Web sitesi bulunan ve SEO ile ilgilenen herkesin aklına canonical url nedir sorusu gelmektedir. Canonical url sitede bulunan sayfaların kopya konumuna düşmemesi için mutlaka kullanılması gereken bir etikettir. Canonical url kullanılmamış olan sitelerin sıralama alması çok zordur. Bunun nedeni arama motorları tarafından sitelerin kopya konumunda görünmesi. Aynı zamanda canonical url sitenin arama motoru dostu olduğunun da önemli bir işaretçisidir. Kısacası sitenin arama motorlarına otoriter görünerek sıralamalarını desteklemek için önemlidir.

Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

Bir sitenin http, https, www, www’suz olmak üzere 4 adet türevi bulunmaktadır. Bu türevler temel olarak aramaların hepsinde o sitenin çıkmasını sağlamaktadır. Ancak sizin canonical url kullanmamanız bu türev sitelerin sizin asıl sitenizi kopya konumuna düşürmesine neden olacaktır. Bunun önüne geçmek ayrıca diğer url’ler ile arama yapıldığında bu trafiğin sitenize gelmesi için mutlaka canonical url kullanmalısınız.

Ayrıca canonical URL sayfalamada da mutlaka kullanılması gerekmektedir. Bunu bir örnek ile açıklayalım. Örneğin bebek tulum satıyorsunuz ve bebek tulum kategorisinde 8 sayfa ürününüz var. Bu sayfaların hepsinde aynı title, aynı description ve aynı kategori yazısına sahip olması kaçınılmazdır. Bu bağlamda kategorinin diğer bütün sayfaları ilk sayfanın kopyası konumunda yer alacaktır. Bu durum ise sizin bebek tulum keyword’ünde konum almanızı imkânsız bir hale getirecektir.

Bu nedenle mutlaka ve mutlaka sayfalama canonical etiketi olmasına dikkat etmelisiniz. Günümüzde en çok yapılan yanlış sayfalamada canonical etiketinin birinci sayfa olarak belirlenmesidir. Böyle belirlenen canonical etiketleri yine diğer sayfaların kopya sayfa konumuna düşmesine neden olacaktır. Bu nedenle sayfalamalarda mutlaka kaçıncı sayfa ise o sayfanın canonical etiketi belirlenmesi gerekiyor. Bu sayede sayfalarınız kopya sayfa konumuna düşmeyecektir.

Eğer sitenizin farklı domaine sahip mobil sitesi bulunuyorsa bu noktada yine canonical URL kullanmanız gerekecektir. Farklı domainde aynı içerikler olduğu için desktop siteniz veya mobil sitenizden birisi kopya konumuna düşecektir.

Canonical Etiket Neden Kullanılmalıdır?

Canonical etiketi sayfaların kopya konumuna düşmemesi için kullanılmaktadır. Yine bir diğer amacı ise canonical etiketi sayesinde kopya konumundan kurtulmuş olan sayfalarınıza arama motoru botlarının ziyaret etmesini sağlamaktır.

Canonical etiketi sitenizin otorite puanını da destekleyecek önemli bir unsurdur. Kopya konumunda olmayan sitenizin otorite puanını yükseltebilirsiniz. Canonical etiketi sayesinde arama motoru botlarına sayfanızı daha rahat anlatabilirsiniz.

Canonical Etiketi Kullanırken Dikkat edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Canonical nedir detaylı olarak açıkladık. Ancak canonical etiketinde yapacağınız yanlışlar siteniz için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle canonical etiketi kullanırken dikkat etmeniz gereken unsurlar şunlardır;

  • İlk olarak her sayfada bir adet canonical etiketi kullandığınıza emin olmalısınız. Her sayfanın bir adet canonical etiketi olması lazımdır. Birden fazla canonical etiketi kullanmanız sayfalarınızın kopya konumundan kurtarılmasını sağlamayacaktır.
  • Canonical URL etiketi mutlaka iki head etiketi arasında olmalıdır. Head etiketi arasında yer almayan canonical etiketi arama motoru botları tarafından taransa bile nereden başladığı ve bittiği belli olmadığı için anlam verilemeyecektir. Ancak head etiketleri arasında yer alan canonical etiketlerinin başlangıç ve bitiş noktası belli olacağı için rahatlıkla arama motoru botları tarafından anlaşılır.
  • Canonical URL belirlerken kısaltılmış linkler kullanmamanız gerekiyor. Canonical etiketi vereceğiniz sayfanın mutlaka tam olarak URL’ini canonical etiketleri arasına koymanız gerekiyor.
  • Az önce belirttiğimiz gibi eğer sayfalamada canonical URL kullanıyorsanız mutlaka sayfanın kendisini ifade edecek şekilde canonical etiketini belirlemeniz gerekiyor.
  • Canonical etiketi verdiğiniz sayfanın robots.txt tarafından engellenmediğine emin olmanız gerekiyor. Robots.txt tarafından engellenen sayfalar zaten arama motorları tarafından taranmayacaktır.
  • Canonical etiketi olarak belirlenmiş olan sayfanın 4xx durum koduna düşmemesi gerekmektedir.
  • Hreflang etiketleri ile canonical etiketleri aynı anda kullanılmamalıdır. Bunun nedeni hreflang etiketi farklı bir amaçla kullanılır canonical ise farklı bir amaç ile.

Canonical URL, SEO Açısından Neden Önemlidir?

Canonical URL arama motorlarında sıralama almak için önemli bir unsur olduğu için SEO açısından oldukça önemlidir.

Canonical URL nedir kısmında açıkladığımız gibi SEO açısından ilk önemli olduğu kısım sayfaların kopya konumuna düşmesini engellemesidir. Kopya konumuna düşen sayfaları diğer bütün SEO süreçlerini başarılı bir şekilde uygulasanız bile üst sıralara çıkaramazsınız. Nedeni ise arama motorları tarafından yinelenen içerik veya kopya durumunda bulunan içerikler asla tavsiye edilmemektedir.

En büyük arama motorlarından olan Google tarafından yayımlanmış olan son güncellemede sitenin artık içerik kalitesinin oldukça önemli olduğu açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu bağlamda kesinlikle kopya konumda olan içeriklere yer verilmeye kesinleşmiştir. Aynı zamanda kopya içeriklerin çok fazla yayımlanması durumunda arama motorları tarafından yaptırımlarda olmaktadır. Bu yaptırımlar sonucunda neredeyse sitenizin otoritesi artık düzelmeyecek seviyelere gelebilir.

Canonical URL’in bir diğer faydası ise site otoritesine olan katkısıdır. Her sitenin bir otorite puanı vardır ve bu otorite puanını yükseltmek neredeyse imkansızdır. Ancak canonical URL ile site otoritesini üst sıralara çıkarabilirsiniz. Site otoritesinin yüksek olması arama motorları tarafından güven sağlayacaktır.

Canonical etiketi olan sayfaların arama motorları optimizasyonlarının eksiksiz yapılması sonucunda sıralama alması kaçınılmaz bir son olacaktır. Bu bağlamda canonical url’in bir sıralama faktörü olduğunu söyleyebiliriz.

Canonical etiketi sayesinde arama motoru botları sayfalarınızı ziyaret edecektir. Bu ne demek oluyor açıklayalım. Canonical etiketi olmayan sayfaların kopya konumuna düşeceğinden bahsetmiştik. Kopya olarak algınan sayfalara arama motoru botları çok nadir uğrarlar. Ancak canonical URL sayesinde kopya konumundan çıkardığınız sayfanızı arama motoru botları sizin belirlediğiniz düzende tarayacaktır.

Canonical Nerede Kullanılır?

Canonical etiketi indexlenebilir sayfalarda head etiketleri arasında kullanılmalıdır. Head etiketleri arasında HTML’de DOM içerisinde yer alması gerekiyor. Canonical etiketi yerine kısaltılmış linkler kullanmamalısınız head etiketleri arasında normal url’i kullanmalısınız. Her iki tarafında head etiketi kullanmanız başlangıç ve bitiş noktası için çok önemlidir.