C2C E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

İçindekiler

c2c e ticaret

Büyüyen e-ticaret sektörü, ekosistem içerisinde farklı iş modellerinin de gelişmesine fırsat tanıyor. Gerçekleşen ticaretin taraflarına göre şekillenen bu iş kollarında global bir piyasaya ulaşan C2C e-ticaret modeli, ticaret taraflarının işletme olma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Artık ürünlerini satmak isteyen tüketiciler, bir e-ticaret pazaryeri ile anlaşarak kendisi gibi tüketicilerle güvenli bir ortamda buluşarak e-ticaret ekosistemine dahil olabiliyor. B2C e-ticaret sitesi sahiplerinin bu alanda yatırımlarını artırması ile popülerleşen bu yeni e-ticaret modelini daha yakından tanımanız için hazırlanan rehber yazımızda C2C nedir, nasıl yapılır, bu model ile hangi ürünler satılabilir gibi en çok merak edilen soruları yanıtladık.

C2C Nedir?

C2C, tüketiciden tüketiciye ürün ve hizmet satışının yapıldığı bir iş modelini tanımlar. İngilizce Consumer to Consumer tanımlamasının baş harfleri kullanılarak ortaya çıkan C2C e-ticaret, tüketicilerin online platformlar aracılığı ile bir araya gelerek birbirleri ile yaptıkları ticareti tanımlamak için kullanılmaktadır.

İlk olarak güvenilir bir sitenin öncülük ettiği Consumer to Consumer iş modeli, B2C ve D2C alanında faaliyet gösteren e-ticaret sitelerince yapılan yatırımlar sonrası yaygınlaşmıştır. Sadece ülkemiz de değil global pazarda da yaygınlaşan C2C ile tüketiciler, C2C pazaryeri seçenekleri yardımı ile farklı ülkelerde satış yapma fırsatını elde edebilmektedirler.

C2C Modeli Hangi Alanda Kullanılır?

Mobil internet kullanımının artması ve online sistemlerin gelişmesi ile C2C e-ticaret yaygınlaşmış, farklı türde web siteleri ile kendi içinde yeni iş modelleri kazanmıştır. E-Pazaryeri arayışına karşılık gelen talepler doğrultusunda sıfır ve ikinci el ürünlerin satışı için tüketiciden tüketiciye iş modeli ile çalışan çok sayıda web sitesi faaliyete geçmiştir.

Mevcut alternatifler doğrultusunda C2C ile sadece ürün değil hizmet satışı da yapılabilmektedir. Tüketiciler, fazla olan ya da kısmen az kullanılmış ürünlerini C2C siteleri aracılığı ile farklı tüketicilere satabilir. Ülkemiz örnek olarak baz alınırsa en yaygın C2C modelleri şu şekilde açıklanır:

·      Ürün Satış Siteleri

Ürün satışına yönelik açılmış online pazaryerleri, marka ve pazarlama güçleri ile tüketicilere ürün satışında C2C model için iyi bir başlangıç fırsatı sunuyor. C2C pazaryerleri, binlerce ürünün yüklenmesi için kullandıkları XML ve API entegrasyon çözümleri ile satış yapmak isteyen tüketicilerin işini kolaylaştırırken, kargo ve daha pek çok operasyonel destek ile geniş kitleler arasında C2C ticaret gerçekleşebiliyor.

·      Hizmet Satış Siteleri

C2C modeli sadece ürün değil hizmet satışında da tüketicilerin arasındaki alışverişin tamamlanması için kullanılabilir. Tadilat, tamirat, özel ders ve daha pek çok farklı alana yönelik geliştirilmiş web siteleri yardımı ile tüketiciler, güvenilir bir web sitesi ortamında müşterileri ile buluşarak hizmet satışı gerçekleştiriyor.

·      İlan Siteleri

Aylık ya da yıllık üyelik paketi satarak bünyesinde ilan verilmesini sağlayan ilan siteleri de C2C iş modelinin yaygınlaşmasına aracılık ediyor. Gayrimenkulden araca, ikinci el eşyadan hizmet sektörüne kadar pek çok farklı alanda ilan siteleri aracılığı ile tüketiciler, C2C modele dahil olabilir.

·      Sosyal Medya Mecraları

Facebook ve Instagram son günlerde e-ticarete girmek isteyenler için iyi birer başlangıç noktası oluşturuyor. Facebook, “Marketplace” özelliği dışında çeşitli guruplar aracılığı ile tüketicilerin birbirleri ile ürün veya hizmet satışı yapmasına olanak tanıyor.

B2C ile C2C E-Ticaret Modelleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

E-ticaret, yaygın olarak B2C yani “Business to Cunsomer” modeli çerçevesinde gelişti. Büyüyen online pazaryerleri, yeni girişimler ve geleneksel ticaret aktörlerinin işlerini dijital ortama taşımayı ise tedarikçi ile tüketici arasında gerçekleşen bu iş modeli en büyük pasta payını aldı. Gerek online pazaryerlerinin gelişimi, gerek ilan sitelerinde yaşanan konsept değişimi ile C2C e-ticaret modeli de pastadan pay almakla kalmadı. Aynı zamanda pasta payını hızla artırmayı başardı. Bu iki e-ticaret modelini daha iyi anlamak adına karşılaştırırsak, aralarındaki farklılıklar şu şekilde gerçekleşecektir:

  • B2C’de tedarikçilerden tüketiciye bir satış söz konusudur. C2C ise satışlar tüketiciler arasındadır.
  • B2C’de site sahipleri ürün ve hizmet satışından gelir elde ederken C2C site sahipleri komisyon ya da üyelik geliri elde etmektedirler.
  • B2C’de site sahipleri satıcı iken C2C site sahipleri yapılan ticaretin aracısıdır.

C2C E-Ticaret Modelinin Avantajları Nelerdir?

C2C e-ticaret modeli, online alışveriş sektöründe farklı bir yaklaşım geliştirilmesine katkı sunarak pek çok avantaj kazandırmıştır. Site sahipleri ile ticaretin tarafları için ayrı ayrı söz konusu olan avantajlara kısaca aşağıda değinilmiştir:

  1. Tanınmış bir tedarikçinin aracı olduğu bu ticaret ortamı taraflar için güvenlidir.
  2. Satış yapılabilecek kitlelere kolayca ulaşılabilir.
  3. Aracının pazarlama gücünden fayda sağlanır.
  4. Web sitesinin kargo anlaşmalarından yararlanılarak satışa yapılan ürünlerin gönderimi daha uygun fiyatlarda gerçekleştirilebilir.

C2C Model ile Neler Satılabilir?

C2C e-ticaret modelinde satışı yapılabilecek ürün veya hizmetler için bir sınırlama getirmek yanlıştır. Çünkü mevcut C2C web sitelerinin de sunduğu destek ile B2C ile benzer faaliyet alanlarında tüketiciler yer alabilmektedir.

Sıfır veya ikinci el üründen hizmet satışına kadar geniş bir mal veya hizmet skalasında taraflar arasında satışın yapılabildiği C2C’de, seçilen aracının desteklediği konseptte yer alan her şeyin satılabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Perakende satışa konu her ürünün ve uzmanlığı bulunan her hizmetin satışı C2C model ile gerçekleştirilebilir.

C2C E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Bir pazaryeri üzerinden C2C e-ticaret faaliyetleri yürütmek oldukça basittir. Aracılık eden pazaryeri, kargodan pazarlamaya kadar pek çok detayı halletmenin yanında mevcut altyapısı ile sürecin önemli bir bölümü için yapılması gerekenleri üstlenmiştir. Girişimciler, bu alanda tek bir C2C web sitesi seçebilecekleri gibi birden fazla web sitesinde aynı anda ürün veya hizmet satışı yapabilmektedirler. C2C pazaryeri iş modellerinde satıcı olmak isteyenler, bu sürece C2C örnekleri için geçerli olan şu adımlar ile başlangıç yapabilirler:

  1. Seçilen pazaryerlerinde üyelik oluşturun.
  2. Web sitesine ürünlerinizi/hizmetlerinizi yükleyin.
  3. Ürün veya hizmetlerin fiyatlandırmasını yapın ve hedef kitlenize ürün/hizmet açıklaması hazırlayın.
  4. Ürün bazında stoklarınızı güncelleyin.
  5. Alınan siparişleri en kısa sürede hazırlayarak web sitesinin anlaşmalı kargo firmalarına teslim edin.
  6. İade ve satış sonrası destek taleplerini yakından takip ederek müşteri memnuniyeti kazanın.

C2C Modeline Örnek Siteler Hangileridir?

Her geçen gün gelişen ve yaygınlaşan C2C e-ticaret iş modeli, bu başarısını büyük ölçüde online pazaryerlerinin desteğine borçludur. Dünyada ve ülkemizde başarı yakalamış e-ticaret siteleri bu alanda tüketicilere uygun komisyon oranları ve marka gücü desteği vererek bu modelin gelişimini hızlandırmışlardır. Kısaca C2C e-ticaret sitelerinin hangileri olduğunu gelin aşağıda hep birlikte inceleyelim:

  1. Amazon
  2. eBay
  3. AliExpress
  4. eBay
  5. Etsy
  6. Trendyol
  7. Sahibinden.com
  8. Hepsiburada
  9. N11
  10. Letgo
  11. Çiçeksepeti
  12. Dolap
  13. Yemeksepeti
  14. Evidea
  15. Modanisa

C2C Site Kurmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

C2C e-ticaret sitesi kurmak isteyen girişimciler, komisyon ya da üyelik geliri elde ederek kazanç sağlamayı hedeflerler. Bu girişimlerin gerçekleşmesi için iyi bir planlama ve süreç boyunca yeniliklere açık olmak gereklidir. Yapılan planlama ardından ise özel yazılım ya da hazır C2C pazaryeri yazılımları aracılığı ile proje hayata geçirilecek sürecin sonrasında yapılacaklara dikkat edilebilir. Yazılım tercihi ile seçilen altyapı doğrultusunda C2C e-ticaret sitesinin hayata geçirilmesi ardından girişimcinin dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Siteye ürün yükleyecek satıcılar ile görüşülerek anlaşmalar yapılabilir.
  2. Satılan ürünlerin teslimatı için en cazip şartları sunmak adına minimum bir kargo firması ile anlaşma yapılmalıdır.
  3. Makul komisyon ya da üyelik ücretleri belirlenerek platformun cazibesi artırılmalıdır.
  4. Ticaretin ödemeleri için tahsilat kurumları ile anlaşma yapılmalıdır.
  5. Sosyal medya, Google reklamları ve alternatif reklam kanalları üzerinden pazarlama çalışmaları yürütülmelidir.
  6. Elde edilen gelirler karşılığında fatura kesileceği için henüz C2C e-ticaret sitesi kurulum sürecinin ilk aşamasında şirket kurulumu gerçekleştirilmelidir.

C2C E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

Konusunda bizden destek almak istiyorsanız formu doldurun!